1994-2003 YILLARI

1994-2003 arasındaki dönemde eğitime verilen destek, kuruluşundan çok kısa bir süre sonra bir dünya üniversitesine dönüşecek olan Sabancı Üniversitesi'nin açılmasıyla doruk noktasına ulaşırken, Vakıf çalışmalarını toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda zenginleştirmeye ve yeni faaliyet alanlarında hizmet vermeye devam eder.

Eğitim, kültür-sanat ve spor alanında üstün başarılı insanlarımızın ödüllendirilmeye başlanması Vakfın bu yeni faaliyetlerinden birisi olur.

Bugün itibarıyla Türkiye'nin en nitelikli ve öncü müzelerinden biri olan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nin de kapılarını ziyaretçilerine açmasıyla, bu dönem içerisinde Vakıf, Türkiye'nin kültür ve sanat hayatına yeni bir değer daha kazandırır.

Bu dönemde, engellilerin temel hak ve hizmetlerden faydalanarak her açıdan toplum ile bütünleşmelerine yönelik olarak Metin Sabancı Merkezi ve Beşiktaş Belediyesi Dilek Sabancı Parkı gibi önemli eserlerin hizmete girmesinden Özel Olimpiyatların desteklenmesine kadar engellilere yönelik birçok çalışma yürütülür.

Vakıf, Türkiye'nin kültürel zenginliklerinin korunması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Türkiye Halk Dansları Yarışması, Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali ve Metropolis Antik Kenti kazılarını desteklemeye başlar.

Başlangıçtan itibaren 2003 yılı sonuna kadar Vakfın Türkiye'ye kazandırdığı kalıcı eser sayısı 109'a ulaşır.

Sabancı Vakfı | 40. Yıl Sabancı Vakfı | 40. Yıl Sabancı Vakfı | 40. Yıl

Vakfın kuruluşunun 20. yılı olan 1994 yılı aynı zamanda eğitim, kültür ve sanat alanında üstün başarı gösteren kişilerin Vakıf tarafından ödüllendirilmeye başlandığı yıl da olur.

Sakıp Sabancı'nın adını verdiği okullardan derece ile mezun olan öğrencilere verilen Sakıp Sabancı Eğitim Ödülleri ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Resim, Heykel ve Geleneksel Türk Sanatları dallarından derece ile mezun olan öğrencilere Sakıp Sabancı Sanat Ödülleri bu yıl verilmeye başlanır.

Yine bu yıl Vakıf, ülkemizin sahip olduğu kültürel ve folklorik değerleri yaşatma ve yayma amacıyla düzenlenen Türkiye Halk Dansları Yarışması'nı da desteklemeye başlar.

Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı hizmete girer. Rize Fındıklı, Sivas Gemerek ve Uşak Eşme'de yaptırılan öğretmenevleri, Vakfın öğretmenler için yaptırdığı tesisler içinde yerini alır.

Vakıf, kamu düzenini ve vatandaşların canı, malı ve temel hak ve özgürlüklerini korumak için öğrenim gören polis adayları için Polis Koleji ve Akademisi Eğitim Ödüllerini de bu yıl başlatır.

1994 yılı aynı zamanda, Sabancı Üniversitesi'nin kuruluş kararının alındığı yıl olur.

Türkiye'nin sosyal ve kültürel hayatına katkıyı bir görev kabul eden Sabancı Ailesi'nin kurduğu Sabancı Vakfı, günün parasal değeri ile 251 milyar TL'lik mal varlığı ile Türkiye'nin en büyük aile vakfı konumuna gelir.

Gaziantep, Giresun, Isparta, Konya ve Nevşehir'de öğretmenevleri, Hatay'da kız öğrenci yurdu ve Sakarya'da modern bir trafik hastanesi olan Toyotasa Acil Yardım Hastanesi ile Vakfın hizmet sunduğu iller arasına girer.

1995 yılı aynı zamanda, Vakfın engellilere yönelik desteklerine Özel Olimpiyatlarda dereceye giren sporculara ödül vermeyi eklediği yıl olur.

Yıla damga vuran bir diğer gelişme de kurulacak olan Sabancı Üniversitesi'nin felsefesini oluşturmak üzere Türkiye ve dünyanın saygın üniversitelerinden bilim adamları ve akademisyenleri ağırlayan bir arama konferansının düzenlenmesi olur.

Sabancı Vakfı, tekstil sektörünün geleceğinin insana yatırımdan geçtiği bilinciyle yükseköğrenime yönelik üçüncü büyük projesi olan Çukurova Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü'nün açılışını gerçekleştirir.

1996 yılında Aydın, Bilecik ve Çanakkale, yapımı tamamlanan öğretmenevleri ile Sabancı Vakfı'nın hizmet sunduğu iller arasına girer.

Özel gereksinime ihtiyaç duyan çocuk ve gençlerin bakımlarının yanı sıra onları iyileştirme ve sosyalleştirme amacıyla faaliyet gösteren Metin Sabancı Merkezi açılır.

Ayrıca, Atlanta Olimpiyat Oyunları'nda ülkemize altın madalya kazanan sporcularımıza bu başarılarından dolayı Sakıp Sabancı tarafından ödül verilir.

1996 yılını önemli kılan bir diğer nokta, Sabancı Üniversitesi'nin de kurulmasına olanak sağlayacak olan yasa teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulü olur.

1997 yılı, Türkiye geneli ve KKTC'de yaptırdığı okul, yurt, öğretmenevi, kütüphane, kültür merkezi, sağlık merkezi, spor tesisi ve sosyal tesislerin sayısının 100'ü aşması nedeniyle Sabancı Vakfı için altın yıl olarak anımsanacaktır.

Yıl içerisinde, mimarisi ve Antalya'nın kültür ve ticaret hayatına yaptığı büyük katkı ile Vakıf için ayrıcalıklı eserlerden biri olan Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi'nin açılışı gerçekleştirilir.

Yine 1997 yılında hizmete giren Türkan Sabancı Görme Engelliler İlköğretim Okulu ve İş Okulu, görmeyen veya az gören öğrenciler için okul öncesi eğitim, ilköğretim ve meslek eğitimi verme hedefiyle eğitime başlar.

1997 yılının heyecan veren gelişmelerinden biri de Sabancı Üniversitesi'nin temel atma töreninin gerçekleştirilmesi olur.

Beylerbeyi Lisesi'nin yenilenmesi ve Hacı Sabancı Lisesi adını alması dolayısı ile yapılan törende Hacı Sabancı "Sabancı Ailesi sosyal işlerde bayrak yarışını kimseye kaptırmamaya uğraşıyor. 105. eserimize başlıyoruz" diyerek duygularını dile getirir.

Klasik Osmanlı mimarisinin en başarılı güncel örneklerinden biri olan ve kentin her yerinden görülebilmesiyle zamanla "Adana'nın incisi" unvanını alan Sabancı Merkez Cami ibadete açılır. Cami, 28.500 kişilik kapasitesi ve kapladığı 60 bin metrekare alanla, Türkiye'nin, Balkanlar'ın ve Ortadoğu'nun en büyük camisi olur.

Sanata yaptığı katkıyı her geçen gün daha da artıran Vakıf, 1998 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları ile işbirliği içinde Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'ne destek vermeye başlar.

Kuruluşundan itibaren 24 yıl boyunca Vakfın başkanlığını yürüten Hacı Sabancı 1998 yılında vefat eder.

Hacı Sabancı'nın vefatının ardından 1998 yılında Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini üstlenen Sakıp Sabancı, kardeşinden devraldığı Türkiye'ye hizmet bayrağını 2004 yılına kadar taşıyacaktır.

1999 yılı Sabancı Vakfı tarihinde çok özel bir yere sahiptir. Türkiye'ye en fazla kalıcı eser yatırımını yapan Vakıf, 25. yılını tarihi bir hamleyle taçlandırır. 1999 yılı Ekim ayında ilk öğrencilerini karşılayan Sabancı Üniversitesi kısa zamanda, Sabancı Ailesi'nin "bir dünya üniversitesi kurma" iddiasının arkasında çok güçlü durduğunun göstergesi olacaktır.

En görkemli eseri olan Sabancı Üniversitesi için büyük mesai ve enerji harcayan Vakıf, diğer taraftan hayırseverlik faaliyetlerini de hız kesmeden sürdürür.

Sabancı Vakfı, Türkiye'yi derinden yaralayan Marmara Depremi felaketzedelerine uzattığı yardım eliyle 1999 yılında da hayırseverliğiyle topluma örnek olmaya devam eder. Yine deprem bölgesinde Sabancı Topluluğu şirketleri, ortakları ve çalışanlarının bağışlarıyla yaptırılan Sabancı Ortakları ve Çalışanları İlkokulu bu duyarlılığın önemli göstergelerinden birisi olur.

2000 yılı itibarıyla Sabancı Vakfı'nın meydana getirdiği 107 eserle, kamu bütçesine sağladığı katkı günün parasal değeri ile 146 trilyon TL'ye ulaşır.

Zihinsel engellilerin katıldığı 2000 Hollanda Avrupa Özel Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenmesindeki desteklerinden ötürü Sakıp Sabancı Oyunların "Şeref Başkanı" seçilir. Oyunlarda 41 madalya kazanan 14 sporcumuz da Sakıp Sabancı Spor Ödülleri kapsamında ödüllendirilir.

Bu yıl hizmete giren Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise Türkiye'nin ortopedi ve travmatoloji dalında eğitim ve araştırma hizmeti yanında üst düzeyde sağlık hizmeti sunan ilk ve tek özel dal eğitim hastanesi olur.

Dilek Sabancı, babası Sakıp Sabancı'nın izinden giderek, kendi adını taşıyan okuldan derece ile mezun olan öğrencilere ve bu okulun en başarılı öğretmenlerine Dilek Sabancı Eğitim Ödülleri'ni başlatır.

Sakıp Sabancı ve Dilek Sabancı'nın büyük emek verdiği Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu'nun kuruluş süreci tamamlanır. Vakıf, hizmete sunduğu rehabilitasyon merkezi ve diğer tesisleriyle uzun süredir desteklediği engellilerin toplumsal yaşama dahil edilmesi yönünde önemli bir adım daha atmış olur.

Sabancı Vakfı'nın kültür hayatına yönelik başka bir hizmeti de Birinci Meclis Binası'nın (Kurtuluş Savaşı Müzesi) restore edilerek yeniden açılması için verdiği büyük katkı olur.

Sabancı Ailesi'nin uzun yıllar konut olarak kullandığı ve 1998 yılında Sabancı Üniversitesi'ne tahsis edilen Atlı Köşk, içindeki değerli eserlerle birlikte Sakıp Sabancı Müzesi olarak ziyarete açılınca Sakıp Sabancı'nın en büyük hayallerinden biri gerçekleşmiş olur.

Müze ileriki yıllarda daha da genişletilerek uluslararası standartlarda bir müze olma yolunda önemli adımlar atacak ve aralarında Picasso, Dali, Rodin, Rembrandt ve Monet'nin de olduğu modern sanatın en büyük isimlerini İstanbullu sanatseverlerle buluşturacaktır.

Engelliler için uygun olarak düzenlenen ve engelli çocukların yardım almadan aktivitelerini gerçekleştirebilecekleri Beşiktaş Belediyesi Dilek Sabancı Parkı'nın açılışı da bu yıl gerçekleştirilir.

2003 yılı, kuruluşundan bu yana engelli bireylerin toplumla bütünleşmesi için büyük çaba sarf eden Sabancı Vakfı için özel bir yıl olur.

Yıl içerisinde zihinsel engelli sporcuların yarıştığı Özel Olimpiyatlar'a Türkiye'den daha fazla sporcu gönderilmesi için düzenlenen "Bir Sporcuyu Destekle" ve Sabancı Üniversitesi'nin önayak olduğu "engellileri işe almak" gibi bu alanda ilk olma özelliği taşıyan projeler hayata geçirilir. Bu çalışmaların neticesinde, maddi ve manevi desteklerinden ötürü Dilek Sabancı önemli ödüllere layık görülür. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin spora katkıda bulunan örnek kişilere verdiği "Kadın ve Spor Ödülü" bu ödüller içerisinde en fazla dikkat çekeni olur.

Dört yıl önce kurulan Sabancı Üniversitesi, ilk mezunlarının diploma törenini düzenlemenin gurur ve mutluluğunu yaşar.

Üniversite bünyesinde Vakfın da Yürütme Kurulu'nda yer aldığı Eğitim Reformu Girişimi'nin kuruluşu gerçekleşir.

Vakıf 2003 yılından itibaren, İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan Metropolis Antik Kenti kazılarına destek vermeye başlar.